Mentale gezondheid op de werkvloer krijgt steeds meer aandacht. Dat is terecht, vinden wij. We herkennen tijdens loopbaangesprekken dat medewerkers het belangrijk vinden dat de werkgever waarde hecht aan een goede (mentale) gezondheid. Bijvoorbeeld door het stimuleren van een juiste balans tussen werk en privé. Medewerkers die mentaal gezond zijn, presteren beter en zijn productiever. Toch melden steeds meer mensen zich ziek door psychische klachten. Op het moment van schrijven heeft 19% van de werknemers tussen de 15 en 74 jaar burn-out klachten (Bron: RIVM). Wat zijn de grootste factoren die je mentale gezondheid op het werk beïnvloeden? En hoe kunnen werkgevers en werknemers deze problemen aanpakken? In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten.
Als werknemer kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen die je mentale welzijn aantasten. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Werkgevers hebben een directe invloed op de mentale gezondheid van hun werknemers. Een aantal praktische stappen om de werkdruk te verminderen en psychologische veiligheid te verhogen zijn:
Voorkomen is beter dan genezen. Het herstel van een burn-out duurt gemiddeld een jaar, dus het is essentieel om tijdig in te grijpen. Wees als werkgever proactief door mentale gezondheid bespreekbaar te maken en hulp aan te bieden wanneer nodig.
"Medewerkers die mentaal gezond zijn, presteren beter en zijn productiever. Toch melden steeds meer mensen zich ziek door psychische klachten."
Wij helpen jou graag bij het vinden van een baan waar je blij van wordt. Bij WalkQr zijn we ervan overtuigd dat iedereen uniek is, met eigen wensen, behoeften en drijfveren. Wij nemen daarom de tijd om jou te leren kennen. Ons streven is om een win-win situatie te creëren waarin jouw talenten kunnen floreren en bedrijven succesvol zijn. We hebben passie voor #goedwerk. Een goede match is voor ons geen korte termijn fix, maar een duurzame match. Bel of mail ons, en laten we een kennismakingsgesprek plannen.
Bronnen:
• TNO Werkdrukonderzoek
• CBS Burn-out Cijfers