Welke factor op het werk heeft de grootste impact op je mentale gezondheid?

Mentale gezondheid op de werkvloer krijgt steeds meer aandacht. Dat is terecht, vinden wij. We herkennen tijdens loopbaangesprekken dat medewerkers het belangrijk vinden dat de werkgever waarde hecht aan een goede (mentale) gezondheid. Bijvoorbeeld door het stimuleren van een juiste balans tussen werk en privé. Medewerkers die mentaal gezond zijn, presteren beter en zijn productiever. Toch melden steeds meer mensen zich ziek door psychische klachten. Op het moment van schrijven heeft 19% van de werknemers tussen de 15 en 74 jaar burn-out klachten (Bron: RIVM). Wat zijn de grootste factoren die je mentale gezondheid op het werk beïnvloeden? En hoe kunnen werkgevers en werknemers deze problemen aanpakken? In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten.

Voor werknemers: wat beïnvloedt jouw mentale gezondheid?

Als werknemer kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen die je mentale welzijn aantasten. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Te hoge werkdruk
    Uit onderzoek van TNO blijkt dat 1 op de 5 medewerkers in Nederland last heeft van te hoge werkdruk. Dit kan leiden tot chronische stress en burn-outklachten. 
  2. Gebrek aan autonomie
    Wanneer je weinig invloed hebt op je eigen werk, kan dit een gevoel van machteloosheid geven. Autonomie draagt juist bij aan motivatie en werkplezier.
  3. Psychologische onveiligheid
    Psychologische veiligheid betekent dat je je vrij voelt om fouten te maken en zorgen te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen. Werkomgevingen zonder deze veiligheid leiden vaak tot stress en isolatie.
  4. Slechte werk-privébalans
    Vooral door hybride werken is de grens tussen werk en privé vaak vaag. Dit kan ervoor zorgen dat je nooit echt “uit” staat, wat de mentale belasting vergroot.

 

Voor werkgevers: hoe kun je de mentale gezondheid van je medewerkers ondersteunen?

Werkgevers hebben een directe invloed op de mentale gezondheid van hun werknemers. Een aantal praktische stappen om de werkdruk te verminderen en psychologische veiligheid te verhogen zijn:

  1. Zorg voor een gezonde werkdruk
    Een te hoge werkdruk heeft op lange termijn desastreuze gevolgen. Volgens het CBS is werkdruk de belangrijkste oorzaak van burn-outklachten bij werknemers. Monitor de werkdruk en grijp in als signalen van overbelasting zichtbaar worden.
  2. Stimuleer psychologische veiligheid
    Onderzoek van Google’s Project Aristotle wijst uit dat psychologische veiligheid de belangrijkste factor is in succesvolle teams. Wanneer medewerkers zich gehoord en gesteund voelen, stijgt de productiviteit en dalen de stressniveaus. Lees meer over het onderzoek.
  3. Bied flexibele werktijden aan
    Uit een studie van PwC blijkt dat flexibele werktijden bijdragen aan een betere werk-privébalans, wat weer stress vermindert. Laat medewerkers zelf bepalen wanneer en waar ze werken, binnen redelijke grenzen. Dit vergroot hun tevredenheid en mentale veerkracht.
  4. Investeer in beweging
    Beweging is bewezen effectief tegen stress en angst. Door wandelmeetings te organiseren of zit-sta-bureaus te introduceren, help je medewerkers fysiek en mentaal gezond te blijven.

 

De kracht van preventie van een burn-out

Voorkomen is beter dan genezen. Het herstel van een burn-out duurt gemiddeld een jaar, dus het is essentieel om tijdig in te grijpen. Wees als werkgever proactief door mentale gezondheid bespreekbaar te maken en hulp aan te bieden wanneer nodig.

"Medewerkers die mentaal gezond zijn, presteren beter en zijn productiever. Toch melden steeds meer mensen zich ziek door psychische klachten."

Op zoek naar een baan waar je blij van wordt?

Wij helpen jou graag bij het vinden van een baan waar je blij van wordt. Bij WalkQr zijn we ervan overtuigd dat iedereen uniek is, met eigen wensen, behoeften en drijfveren. Wij nemen daarom de tijd om jou te leren kennen. Ons streven is om een win-win situatie te creëren waarin jouw talenten kunnen floreren en bedrijven succesvol zijn. We hebben passie voor #goedwerk. Een goede match is voor ons geen korte termijn fix, maar een duurzame match. Bel of mail ons, en laten we een kennismakingsgesprek plannen.

 

Bronnen:
TNO Werkdrukonderzoek
CBS Burn-out Cijfers