Top 5 sollicitatietips van een ervaren recruiter

Top 5 sollicitatietips van een ervaren recruiter - WalkQr

Op zoek naar sollicitatietips? Mathijs deelt vanuit 10 jaar ervaring als recruiter zijn top 5 sollicitatietips.    


Sollicitatietip 1: Actualiseer je cv 

Schot voor open doel wellicht, maar het komt toch echt regelmatig voor: Een bijbaan van 13 jaar geleden op je cv. Is dat echt relevant?! Zorg er juist voor dat je cv up-to-date is en alleen recente en relevante werkervaring bevat. Voeg ook relevante opleidingen en cursussen toe. Dit maakt je cv overzichtelijker en laat zien dat je professioneel en actueel bent. 


Sollicitatietip 2: Pas je cv aan op de vacature 

Elke vacature is anders, en je cv zou dat ook moeten zijn. Pas je cv aan voor elke sollicitatie door bepaalde werkervaring extra te benadrukken die relevant is voor de functie. Dit laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de vacature en dat je serieus bent over de positie. 


Sollicitatietip 3: Val op en maak een sollicitatievideo 

Een van de beste manieren om jezelf te onderscheiden is door een sollicitatievideo te maken. Dit is misschien niet gemakkelijk, maar wel een krachtige, originele manier om op te vallen. In een video kun je niet alleen je vaardigheden en ervaring presenteren, maar ook je persoonlijkheid laten zien. Zorg ervoor dat de video professioneel is, maar wees ook authentiek en laat zien wie je echt bent. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een sollicitatievideo kunt maken.

Je hebt bovenstaande sollicitatietips toegepast en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Geen zorgen, ook voor het sollicitatiegesprek hebben we nog enkele nuttige tips.

   

Sollicitatietip 4: Bereid het begin van het gesprek goed voor 

De eerste indruk is cruciaal. Bereid het begin van het sollicitatiegesprek goed voor om een sterke start te maken. Dit helpt om het gesprek soepel te laten verlopen en geeft je een voorsprong omdat men in de eerste minuten een beeld van je vormt. Maak een pitch over jezelf. Een zelfverzekerde en goed voorbereide pitch laat een krachtige indruk achter. Oefen hardop en zorg ervoor dat je pitch kort maar krachtig is. Vertel wie je bent, wat je doet en waarom je geschikt bent voor de functie. 

 

Sollicitatietip 5: Bereid veelgevraagde vragen voor 

Het is handig om antwoorden op veelgestelde vragen vooraf voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat je minder zenuwachtig bent en altijd iets hebt om op terug te vallen als je even vastloopt. Denk aan vragen zoals: 

  • Waarom wil je hier werken? 
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? 
 
 

Met deze tips ben je goed voorbereid om een blijvende indruk te maken tijdens je sollicitatieproces. Veel succes!